(0297) 324260
Zoek
Sluit dit zoekvak.

De slimme meter app – Gemakkelijk inzicht in je energieverbruik!

bron: HoyHoy
artikel: Slimme-meter-app
Een slimme meter app kan je helpen om heel makkelijk inzicht te krijgen in je energieverbruik. Er zijn verschillende aanbieders van deze energie-apps, zo bieden meerdere energieleveranciers er een aan. Handig, al heb je in sommige gevallen wel een slimme meter nodig om de app te kunnen gebruiken. In combinatie met de slimme meter (of de traditionele meter) kan zo’n soort verbruiksmanager je dagelijks of realtime inzicht geven in je energieverbruik. Wij vertellen je alles over deze slimme-meter-apps die energieleveranciers aanbieden.

Slimme meter uitlezen app

Met de slimme meter apps kun je het stroomverbruik en gasverbruik per dag in de gaten houden. Om gebruik te kunnen maken van een slimme-meter-app heb je in veel gevallen een slimme meter nodig. Niet voor alle apps is dit zo, sommige kun je ook gebruiken als je een traditionele meter hebt en voor sommige heb je een uitbreidingsset nodig. Het voordeel van een slimme meter is dat de meterstanden automatisch worden doorgegeven aan de energieleverancier. Het uitlezen van de slimme meter is gratis, hoe vaak dit ook gebeurt. Dit uitlezen doet de netbeheerder, die de meterstanden doorspeelt aan de energieleverancier. Het uitlezen van de meter kan alleen als de communicatiemogelijkheden van de slimme meter aan staan. Hoe vaak dat uitlezen mag, is vastgelegd in privacyregels. Zonder slimme meter app zijn hier een aantal vaste momenten voor, namelijk;

Met een slimme-meter-app wordt het een ander verhaal. Daarmee kun je de meterstanden zelfs per dag ontvangen, en deze moeten daarvoor natuurlijk worden uitgelezen.

Slimme meter app gratis

In principe zijn alle apps van de leveranciers gratis, maar om sommige optimaal (of überhaupt) te kunnen gebruiken heb je bij een aantal leveranciers een pakket of abonnement nodig. Dit is het geval bij de DELTA Comfort Wijzer App, waar je een energiemanagementpakket van € 99,- voor moet aanschaffen. Voor Toon (van Eneco) heb je een abonnement nodig, dat € 4,50 per maand kost. Wel is het zo dat sommige energieleveranciers de app alleen aan hun klanten aanbieden, dit is het geval bij Greenchoice en Essent. De rest van de apps is voor iedereen beschikbaar, maar wel krijgen klanten soms wat extra’s of werkt de app alleen in combinatie met een slimme meter.

Zonnepanelen en energie-apps

Er zijn slimme-meter-apps die ook inzicht leveren in de opbrengst van de zonnepanelen. Dit is het geval bij de app van NLE (Anna-inzicht), Eneco (Toon), Essent (VerbruiksManager), Greenchoice, Qurrent (Qurrent Energie), DELTA (DELTA Comfort Wijzer App) en E.ON (EnergieAssistent). Bij de laatste drie apps rekenen de leveranciers wel kosten voor het gebruik van deze specificatie. Bij Qurrent is er een uitbreidingsset nodig, waarvan de kosten tussen de € 75,- en € 225,- kunnen komen. Delta rekent € 173,- voor het Inzicht-in-zonnepanelen-pakket en E.ON geeft alleen inzicht met de opwekmodule, die € 2,50 per maand kost.

Apps van leveranciers

Niet al deze slimme-meter-apps hebben dezelfde specificaties. Sommige energieverbruiksmeters zijn niet gratis of je hebt er een energiecontract voor nodig bij de leverancier die de app aanbiedt. Hieronder vertellen we je meer over de specificaties van de slimme-meter-apps van de energieleveranciers.

Toon-app

Toon is de slimme-meter-app van Eneco die alleen te gebruiken is als je Toon aanschaft; de slimme thermostaat van Eneco. De Eneco-app is wel voor iedereen gratis beschikbaar, al moet je er wel een Toon-abonnement voor afsluiten (en je moet dus eerst Toon van Eneco kopen). Voor het abonnement betaal je, of je nou klant bent of niet, € 4,50 per maand. Voor Eneco’s Toon-app heb je geen slimme meter nodig, ook een traditionele meter is goed. Het voordeel van een slimme meter is dat een energieleverancier de meterstanden automatisch uit kan lezen. De energie-app kun je installeren op een smartphone, tablet en computer – die laatste is niet bij alle apps mogelijk.
Wil je bespaardoelen instellen en bespaartips ontvangen? Met de Toon-app kun je wel bespaartips krijgen, maar bespaardoelen zul je op een andere manier moeten bijhouden. Wel kun je het energieverbruik van verschillende periodes met elkaar vergelijken en kun je checken of jouw verbruik hoger, lager of hetzelfde is als het gemiddelde van Nederland. En heb je zonnepanelen? Dan kun je met Toon zien wat de opbrengst is van de zonnepanelen. Wat ook heel handig is voor alle app-gebruikers, is dat je de verwarming en het licht op afstand kunt bedienen en dat je een weekprogramma in kunt stellen. En heb je slimme stekkers aangesloten? Dan kun je via de Toon-app precies zien wat het energieverbruik van de apparaten is die met die slimme stekkers in het stopcontact zitten.
https://www.youtube.com/watch?v=S7RPgwTx_a8

Essent VerbruiksManager

De VerbruiksManager is de slimme-meter-app van Essent, die gratis beschikbaar is voor klanten van deze energieleverancier. Niet-klanten kunnen geen beroep doen op de Essent-app. De app werkt met een slimme en traditionele meter en is te gebruiken op een smartphone, tablet en computer. Klanten kunnen met de Essent-app bespaartips ontvangen en inzicht krijgen in de opbrengst van hun zonnepanelen. Essent geeft via de app niet de mogelijkheid om bespaardoelen in te stellen. Wel kunnen klanten hun energieverbruik van tot drie jaar terug per maand vergelijken met andere maanden en met dat van andere huishoudens. Gebruik je geen slimme meter, maar heb je een traditionele variant? Dan moet je wel altijd zelf de meterstanden doorvoeren in de VerbruiksManager. Hoe vollediger de meterstanden, hoe beter het advies is over het energieverbruik en het termijnbedrag dat je maandelijks betaalt.
https://www.youtube.com/watch?v=srq-keCtBI8

Anna-inzicht: nu NLEx-inzicht

Anna-inzicht heet sinds kort NLEx-inzicht. Deze slimme-meter-app wordt aangeboden door energieleverancier NLE (Nederlandse Energie Maatschappij). Iedereen kan de inzicht-app gratis gebruiken. Om NLEx-inzicht te gebruiken hoef je niet over Anna, de slimme thermostaat van NLE, te beschikken. Daarover zal vast minder verwarring ontstaan na de naamswijziging van de slimme-meter-app. Als je de energieverbruiksapp wilt gebruiken, dan moet je wel over een slimme meter beschikken. Alleen daarmee werkt deze energie-app. NLEx-inzicht werkt niet op de computer, dus je moet een smartphone of tablet hebben om inzicht in het energieverbruik te krijgen via de app. Heb je de app gedownload? Dan moet je de barcode op je slimme meter scannen om je aan te melden. Zo kan NLE de meterstanden makkelijk aan je doorspelen.
Met NLEx-inzicht kun je bespaardoelen instellen, iets wat met veel andere slimme-meter-apps niet kan. NLE geeft alleen geen bespaartips via de app, wat veel leveranciers dan juist wel weer doen. Verder kun je het energieverbruik per periode vergelijken, net als dat je kunt zien of je boven, onder of op het gemiddelde verbruik zit van huishoudens in Nederland. En je hebt gratis inzicht in de opbrengst van zonnepanelen.
Slimme meter app

Oxxio App

De Oxxio App is de slimme-meter-app van energieleverancier Oxxio, wat wel duidelijk is door de naam. Deze energieverbruiksmanager is gratis voor iedereen beschikbaar en te gebruiken met een slimme meter en een traditionele meter. De Oxxio App kan op een smartphone en tablet worden gebruikt. Voor klanten die een energiecontract bij Oxxio hebben is er een extraatje; daarvoor is de app ook beschikbaar op de computer.
Oxxio geeft via de Oxxio App tips voor energiebesparing en er zijn bespaardoelen in te stellen. Een combinatie die niet veel energieleveranciers aanbieden bij de slimme-meter-app. Net als met de meeste energie-apps geeft de Oxxio App de mogelijkheid om energieverbruik in periodes en met andere huishoudens te vergelijken. Ook kun je zien hoeveel je teruglevert aan het net als je zonnepanelen gebruikt. Handig van de Oxxio App is dat je een voorschotcheck kunt doen, je een berichtje krijgt van de ‘energiebuddy’ als deze iets opmerkelijks in het energieverbruik bespeurt en dat je contact kunt hebben via de chat van Oxxio.

E.ON EnergieAssistent-app

De EnergieAssistent-app is de slimme-meter-app van E.ON, die voor iedereen gratis beschikbaar is. Om deze te kunnen gebruiken moet je wel over de slimme thermostaat van E.ON beschikken; de E.ON EnergieAssistent. De app is te gebruiken met een slimme en traditionele meter op smartphones en tablets. E.ON geeft bespaartips via de EnergieAssistent-app, maar je kunt geen bespaardoelen voor jezelf instellen. Ook kun je het energieverbruik niet vergelijken met dat van andere huishoudens. Wel kun je je eigen verbruik vergelijken met voorgaande periodes. En wil je inzicht in de opbrengst van zonnepanelen? Dan moet je hier een aanvullende module voor afsluiten die je wel geld kost, namelijk € 2,50 per maand.
Met de EnergieAssistent-app kun je ook apparaten die aangesloten zijn met slimme stekkers besturen op afstand. Ook kun je aangeven wat apparaten mogen verbruiken. Verbruiken deze meer, dan kun je hier een bericht van krijgen van de EnergieAssistent. Je hebt met deze app dus best veel controle over het energieverbruik en de apparaten in huis.

Greenchoice-app

De Greenchoice-app is de slimme-meter-app van Greenchoice, deze is alleen beschikbaar voor klanten van de energieleverancier. Deze kunnen de energie-app gebruiken met een slimme meter en traditionele energiemeter. De app kan op tablets en op smartphones worden gebruikt. In de app van Greenchoice vind je BOKS, waarmee je bespaartips kunt ontvangen en mee kunt doen aan uitdagingen om energie te besparen. In combinatie met een slimme meter kun je het energieverbruik per apparaatgroep zien. Je kunt je energieverbruik in de energie-app vergelijken met het gemiddelde van Nederland, andere vergelijkbare huishoudens en met je eigen energieverbruik in andere periodes. Ook kun je zien hoeveel jouw zonnepanelen opleveren. In de Greenchoice-app kun je (als je de juiste slimme meter hebt) gebruikmaken van BOKS Live, hiermee heb je live inzicht in het stroomverbruik in huis; om de tien seconden zie je wat je verbruikt. Om BOKS Live te kunnen gebruiken moet je wel eerst een BOKS-meter aanschaffen voor € 50,-. Deze sluit je aan op de slimme meter. Vervolgens betaal je € 2,50 per maand om BOKS Live te gebruiken.

Qurrent Energie

Qurrent Energie is de slimme-meter-app van Qurrent, die gratis is in combinatie met een slimme of traditionele meter. De Qurrent-app kan op een smartphone, tablet en computer worden gebruikt. Heb je geen slimme meter? Dan moet je wel een Qbox van € 89,- huren van de leverancier. Als je klant ben bij Qurrent dan betaal je € 49,- aan borg. En wil je inzicht in wat je zonnepanelen opbrengen? Dan moet je een uitbreidingsset, Qbox Solar, aanschaffen. De prijs hiervoor ligt tussen de € 75,- en € 225,-, afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat op het dak ligt. Met Qurrent Energie kun je bespaardoelen instellen en bespaartips ontvangen. En ook kun je het verbruik van andere huishoudens vergelijken met dat van jou, net als dat je kunt checken wat het verschil is in je verbruik per periode.

DELTA Comfort Wijzer

De DELTA Comfort Wijzer is de slimme-meter-app van energieleverancier DELTA. Deze app is beschikbaar voor iedereen die daar een DELTA Comfort Wijzer energiemanagementpakket voor aan wil schaffen. Deze kost je € 99,-, zonder dit pakket werkt de app van DELTA niet. In dat pakket zitten een apparaat waarmee je het verbruik kunt meten en smart-plugs waarmee je specifiek kunt meten hoeveel bepaalde apparaten aan energie slurpen. Om de DELTA Comfort Wijzer te gebruiken heb je een slimme meter nodig. Met al bovenstaande kun je de app bekijken op smartphone, tablet en computer. Wil je inzicht in wat je opwekt met de zonnepanelen? Dan kan dat, maar je moet wel eerst een inzicht-in-zonnepanelen-pakket kopen dat je € 173,- kost. Verder biedt de app van DELTA je de mogelijkheid om bespaardoelen in te stellen en het eigen verbruik te vergelijken met voorgaande periodes. Maar je kunt het verbruik niet vergelijken met andere huishoudens en ook ontvang je geen bespaartips.
https://www.youtube.com/watch?v=4m4grVy2at4

Mijn Nuon App

Mijn Nuon App is de gratis slimme-meter-app van energieleverancier Nuon, die alleen door klanten van Nuon gebruikt kan worden. Je kunt de Nuon-app gebruiken met een slimme meter en met een traditionele variant daarvan. Met deze energie-app kun je bespaardoelen instellen, je energieverbruik vergelijken met andere huishoudens en ook je eigen verbruik vergelijken met voorgaande periodes. Mijn Nuon App geeft je een alert als je (waarschijnlijk) te veel energie verbruikt, zodat je hier wat aan kunt doen en niet te veel moet bijbetalen bij de eindafrekening.
https://www.youtube.com/watch?v=g2L-tvZV0h0

Energie besparen kan op veel manieren

Naast het gebruiken van een slimme-meter-app waardoor je je bewuster wordt van het energieverbruik, zijn er meerdere manieren om energie (en kosten) te besparen. Zo kun je er altijd voor kiezen om een 1-jarig energiecontract af te sluiten en jaarlijks over te stappen. Daardoor kun je elk jaar weer energie vergelijken, overstappen naar een energiecontract met lage tarieven en elke keer weer een welkomstkorting ontvangen. Daarmee breng je de prijs behoorlijk naar beneden. En let je daarbij ook nog eens op je verbruik door op gasverbruik te besparen en minder stroom te gebruiken door lichten en andere apparaten niet continu aan te laten staan? Dan ben je nog minder kwijt aan energie.

Picture of Yoursite Full Service Webstudio

Yoursite Full Service Webstudio

Heeft u vragen?

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om uw vragen te beantwoorden.

Recente berichten

Sign up for our Newsletter

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Chat openen
Direct in contact komen? Klik dan hier!
Hallo,
Hoe kunnen wij u van dienst zijn!