bron: Installatie Journaal
auteur: Marion de Graaff
Dennis van der Meij maakte lange tijd solar-opbrengstberekeningen voor particulieren, breidde dat uit met engineering voor de zakelijke markt en bekwaamde zich in de kunst van het kennis delen. Wat moeten e-installateurs volgens hem echt weten, gezien de energietransitie? In dit artikel meer over de groepenkast.
In zo’n 80 procent van de Nederlandse woningen meterruimten hangt een verouderde groepenkast en dat kan voor problemen zorgen bij de energietransitie. De verduurzaming gaat hand in hand met elektrificatie. Dat betekent meer apparaten en grotere vermogens. Warmtepompen, elektrisch koken, zonnepanelen; hardware is dan al gauw niet meer geschikt voor de nieuwe toepassingen.
Dennis van der Meij: “Ik zeg wel eens dat er eigenlijk zo’n zes miljoen groepenkasten in Nederland vervangen zouden moeten worden voor exemplaren die voorbereid zijn op de energietransitie. Met genoeg capaciteit voor een inductiekookplaat, accu, laden/ontladen van de elektrische auto, een warmtepomp, PV(T)-panelen, en noem maar op. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Voor wat betreft de bestaande woningvoorraad moeten we als installateur per huis nagaan: hoe zit het hier, wat is de vraag, en hoe regel ik dat?”
Uitbreiden
Oude groepenkasten zijn in het verleden op grote schaal uitgebreid en dat gebeurt nog steeds veel. “Maar pas op met uitbreiden“, zegt Van der Meij. “Veel installateurs denken dat ze verantwoordelijk zijn voor die (bijvoorbeeld) ene extra groep die ze aanleggen, maar zo is het niet. Degene die het laatst aan het werk is geweest in de groepenkast/verdeler is verantwoordelijk voor de volledige kast. Er wordt namelijk verondersteld dat een monteur qua kennisniveau goed genoeg is opgeleid om te weten wat hij/ zij doet. In het geval van een uitbreiden van een oude kast is dat best tricky. Want wat kan er wel en niet? Wat mag er wel en niet? Wat is verstandig?”
NEN 61439
In de NEN 61439 staat precies omschreven waar een groepenkast/verdeler aan moet voldoen. Dat gaat over de kleuren en de dikte van de kabels tot aan de maximale toegestane temperatuur. De NEN 1010 gaat over de hele installatie, de NEN 61439 is specifiek voor de verdeler zelf. Zomaar een automaat in een verdeler prikken is nooit een goed idee. En dat een groepenkast uitbreiden goedkoper is dan een hele nieuwe kast installeren, mag nooit de doorslag geven. De groepenkast is het knooppunt van de energieverdeling in een woning en daar moet je zorgvuldig mee omgaan. Aan de installateur de taak om dat aan de opdrachtgever duidelijk te maken.”
Buiten de woning
“Overigens kan de groepenkast in een woning kwalitatief helemaal in orde zijn en energievraag en -aanbod goed regelen; als iedereen in de straat zonnepanelen heeft en de ondergrondse kabels van de netaanbieder feitelijk te dun zijn dan zal het toch zo zijn dat het niet mogelijk is om energie terug te leveren. Of niet iedereen kan ’s avonds zijn auto opladen. Dan ligt het probleem niet bij de meterruimte, maar buiten de woning en dus buiten het bereik van de installateur.”
“De installateur heeft er wel mee te maken natuurlijk. Als hij in een nieuwbouwwijk met tweehonderd woningen evenzoveel meterkasten installeert, zal hij goed moeten nadenken over een efficiënte en gebalanceerde verdeling van de elektriciteit in de wijk. Denk je daarbij eens in: als je het gas uit een woning haalt, moet je er ongeveer een tienvoud aan kabels voor terugleggen om het equivalent aan elektriciteit te kunnen transporteren. We zien nu dat er verduurzaamd wordt – gas eruit, en omzetten naar all-electric– ongeveer tweeënhalf keer zoveel kabels worden teruggelegd. Dat gaat niet goed natuurlijk. De installateur kan veel fixen, maar dit lijkt een onmogelijke opgave te worden. Het is tijd voor een andere benadering.”
Over P. Hoekwater
P. Hoekwater B.V. is specialist in het ontwerpen, aanleggen, onderhouden en uitbreiden van elektrotechnische installaties.
Dat doen wij voor grote en kleine (industriële) bedrijven en instellingen zoals woningcorporaties.
Kiezen voor P. Hoekwater B.V. is kiezen voor:
→ één aanspreekpunt voor levering, plaatsing, controle en onderhoud
→ een vakkundig installateur met veel ervaring
→ een installateur die werk maakt van duurzame energie
→ maatschappelijk verantwoord ondernemen (P. Hoekwater is aangesloten bij Uw Duurzame Installateur)
Meer informatie
Wilt u meer weten over dit onderwerp?
P. Hoekwater BV helpt u graag verder.
Met vriendelijke groet,
Frans Sparnaaij
Hoekwater B.V.
F.A. Wentstraat 2a
1431 KZ Aalsmeer
Tel.: (0297) 324260
Email: [email protected]