Persbericht
Auteur: Robert Jan van Nouhuys
Bron: Thuiscomfort
Zeven trends voor langer zelfstandig thuis wonen in 2017
Ook in 2017 blijven ouderen langer thuis wonen. Gemeenten, woningcorporaties en de vrije markt moeten dit samen mogelijk maken. Dat is het overheidsbeleid. Maar in de eerste plaats wordt van ouderen verwacht dat zij zelf zorgdragen voor de benodigde aanpassingen om op hoge leeftijd thuis te kunnen blijven wonen. De laatste technische innovaties maken dit steeds beter mogelijk. Robert Jan van Nouhuys, Manager Thuiscomfort zet hieronder de belangrijkste trends voor 2017 op een rij.
De babyboomgeneratie passeert massaal de 65
Het aantal ouderen groeit vanaf 2017 snel. Hoewel dit uiteraard niet voor iedereen geldt, is het merendeel vitaler en kapitaalkrachtiger dan ooit. Een steeds groter deel van de senioren bezit een eigen huis met overwaarde. Tegelijkertijd neemt het aantal verhuisbewegingen af. Verhuizen uit voorzorg naar een aangepaste woning komt relatief weinig voor.
Het perspectief op wonen verandert in 2017
Het toekomstperspectief van een 65-jarige nu verschilt behoorlijk van dat van zijn ouders op dezelfde leeftijd. Hij of zij blijft langer werken, betaald of onbetaald. Is actiever, reist en sport meer. Stelt hogere eisen aan woongemak en duurzaamheid. Maar blijft vooral veel langer wonen in hetzelfde huis. Dit maakt een investering in comfort, veiligheid en energiebesparende oplossingen aantrekkelijker dan ooit.
Zeven trends voor lang comfortabel, slim en veilig wonen
Fabrikanten, installateurs en zorgverleners spelen actief in op de verandering van de woonmarkt. Een overzicht van de belangrijkste trends voor 2017:
- Het slimme huis
- Energiezuinig wonen als pensioenvoorziening
- Hygiënisch sanitair
- Bad eruit, inloopdouche erin
- Vertrouwde service
- Passend design
- Zorg op afstand
-
Het slimme huis
Steeds meer mensen kopen slimme huishoudelijke apparaten, zoals thermostaten, wasmachines en alarmsystemen die draadloos verbonden zijn met internet. Apparaten die je eenvoudig bedient met een smartphone of iPad en beschikken over zelflerende functies. Het maakt het leven comfortabeler, maar indien nodig waarschuwen ze ook een mantelzorger of zorgverlener als er iets mis gaat. Ideaal voor ouderen en alleenstaanden.
Veel van de slimme producten hebben een hoog gadgetgehalte en zijn doordoor aansprekend voor alle leeftijdsgroepen. Wonen in een slim huis is daarom niet alleen praktisch en veilig, het woont ook nog eens leuker!
-
Energiezuinig wonen als pensioenvoorziening
De belangstelling voor duurzaamheid neem toe. Uit milieuoverwegingen, maar vooral vanwege de lagere energiekosten en extra wooncomfort. Meer mensen streven naar nul-op-de-meter: het moment waarop een huis gemiddeld net zoveel energie opwekt als het verbruikt. Je verlaagt zo de vaste woonkosten en verhoogt ook nog eens de waarde van het huis. Met het vooruitzicht dat je na je 65e lang in hetzelfde huis zal wonen, is verduurzaming een aantrekkelijke pensioenvoorziening. Zeker met de huidige lage rentestand. Naast traditionele huisisolatie, zien wij voor 2017 de volgende verduurzamingstrends:
> Zonne-energie
> Warmtepomp
> Energiezuinige verwarming
> Slimme LED-verlichting
> Ventileren met warmteterugwinning
> Hergebruik van regenwater
> Groendak
-
Hygiënisch sanitair
Het belang van optimale hygiëne in badkamer en toilet neemt toe met de leeftijd. Op Thuiscomfort zien wij dit terug in een stijgende vraag naar hygiënisch sanitair, zoals randloze toiletpotten, antibacteriële wastafels en douche-wc’s. Bij een randloze wc ontbreekt de traditionele spoelrand. Dit voorkomt vuilophoping en reinigt gemakkelijk. Antibacterieel sanitair is bovendien voorzien van innovatief glazuur. Dit vermindert de bacteriegroei tot meer dan 99,9%.
Naar verwachting stijgt ook dit jaar de vraag naar douche-wc’s. Ouderen kunnen met een douche-wc langer op eigen kracht naar het toilet zonder hulp van een verzorger.
-
Bad eruit, inloopdouche erin
Ongeveer 30 procent van de zelfstandig wonende ouderen boven de 65 jaar valt ten minste één keer per jaar. 10 procent van deze valpartijen leidt tot serieuze verwondingen, zoals een gebroken heup, kneuzingen en hoofdletsel. Vaak gaat het om een val in de badkuip, omdat de opstap te hoog is of de vloer te glad. Veel mensen vervangen daarom hun bad door een inloopdouche met lage instap, anti-slipvloer en eventueel een douchezitje. Door de komst van de ééndagsoplossingen van Novellini en Kinedo is dit een van de populairste aanpassingen van de laatste jaren.
-
Vertrouwde service
Het oriënteren naar oplossingen voor zelfstandig thuiswonen is grotendeels verschoven naar internet en mobiel. Daar laat jong en oud zich inspireren, vergelijkt verschillende oplossingen en zoekt naar de juiste vakspecialist. Als het om de aan huis gebonden installatie gaat, verwachten ouderen de vertrouwde service zoals zij die van oudsher gewend zijn. Iemand die zich in hun situatie kan verplaatsen, de tijd neemt en deskundig advies op maat geeft. De voorkeur gaat daarbij meestal uit naar een vakspecialist uit eigen buurt.
-
Passend design
Ouderen stellen andere eisen aan de vormgeving van producten dan jongeren. Een belangrijke overweging bij de aanschaf is dat de oplossing moet passen in het bestaande interieur. Het mag niet te veel opvallen en zeker niet benadrukken dat men oud of hulpbehoevend is. Fabrikanten spelen hier beter op in dan in het verleden. Aanpassingen worden mooier vormgegeven of zijn zelfs helemaal onzichtbaar. Zo versmelt een barrièrevrije douchevloer van Kaldwei vrijwel geheel met de vloer van iedere badkamer. Functioneel, veilig én mooi!
-
Zorg op afstand
Om tegemoet te komen aan de veranderende zorgvraag, bieden veel zorginstellingen en thuisorganisaties zorg op afstand. De dienstverlening varieert van de alarmknop met een achterliggende meldcentrale, een huisartsconsult via de iPad tot aan het monitoren van het hartritme op afstand.
Een belangrijke trend op dit gebied is de komst van sensorsystemen. Via slimme sensoren in huis volgt het systeem het leefpatroon van de zelfstandig wonende cliënt. Op het moment dat het gebruikelijke patroon wordt doorbroken, bijvoorbeeld bij een val, waarschuwt het systeem een mantelzorger of meldkamer.
Over P. Hoekwater
P. Hoekwater B.V. is specialist in het ontwerpen, aanleggen, onderhouden en uitbreiden van elektrotechnische installaties.
Dat doen wij voor grote en kleine (industriële) bedrijven en instellingen zoals woningcorporaties.
Kiezen voor P. Hoekwater B.V. is kiezen voor:
→ één aanspreekpunt voor levering, plaatsing, controle en onderhoud
→ een vakkundig installateur met veel ervaring
→ een installateur die werk maakt van duurzame energie
→ maatschappelijk verantwoord ondernemen (P. Hoekwater is aangesloten bij Uw Duurzame Installateur)
Meer informatie
Meer weten over zelfstandig thuis wonen?
P. Hoekwater BV helpt u graag verder.
Met vriendelijke groet,
Frans Sparnaaij
Hoekwater B.V.
F.A. Wentstraat 2a
1431 KZ Aalsmeer
Tel.: (0297) 324260
Email: [email protected]