Wat is de Informatieplicht Energiebesparing
De Informatieplicht Energiebesparing is een uitbreiding van de Wet milieubeheer, die sinds 1993 van kracht is. Daarin is vastgelegd dat bedrijven vanaf een bepaald energieverbruik maatregelen moeten nemen om energie te besparen. Ondernemers zijn verplicht om uiterlijk 1 juli 2019 de genomen maatregelen te rapporteren. Dat is de Informatieplicht Energiebesparing. De Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing (EML) zijn het uitgangspunt voor de te nemen maatregelen. Deze bevatten voor 19 bedrijfstakken energiebesparende erkende maatregelen.
Investeren en terugverdienen
De bedoeling van de Informatieplicht is dat MKB-bedrijven bewuster omgaan met energie. Dat kan al met simpele maatregelen, maar soms zijn grotere ingrepen nodig. Voorwaarde is dat alle energie-besparende maatregelen zich binnen vijf jaar terug moeten verdienen. Ondernemers investeren dan dus op een kostenneutrale manier in een duurzame en zuinige bedrijfsvoering.
Techniek Nederland en MKB-Nederland
RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) werkt nauw samen met MKB-Nederland om ondernemers te informeren over de Informatieplicht Energiebesparing. Hiertoe is de communicatiecampagne WATTjemoetweten.nl op 19 maart gelanceerd. Voor die campagne heeft MKB-Nederland op zijn beurt de samenwerking gezocht met branche- en regionale partners, waaronder Techniek Nederland. Als branche organisatie informeren en adviseren wij onze leden over deze plicht.
Op www.wattjemoetweten.nl vindt u veel praktische informatie over de Informatieplicht Energiebesparing. U kunt direct checken of de Informatieplicht ook op uw bedrijf van toepassing is en welke stappen u moet nemen om daaraan te voldoen. Ook vindt u daar de EML voor de installatiesector: de EML Metaalelektro en de EML Detailhandel.
Meldt u aan voor het webinar ‘Klaar voor de Informatieplicht Energiebesparing?’
Techniek Nederland organiseert op 9 april aanstaande van 15.00 tot 16.00 uur het webinar ‘Klaar voor de Informatieplicht Energiebesparing?’.
Tijdens het webinar hoort u:
- wat de informatieplicht inhoudt
- voor wie die geldt
- wat het betekent voor installateurs (die immers een dubbele rol hebben in dit traject)
- wat moet u doen indien u zelf moet voldoen aan deze plicht
Ook als u niet voldoet aan de verbruiksnorm van 50.000 kWh of 25.000 m³ aardgas(equivalent), dan nog is de informatie over deze plicht van belang voor uw zakelijke klanten die wel aan de norm voldoen. Grote kans namelijk dat u als installateur betrokken zal worden bij (een deel van) de uitvoering van de maatregelen.
Op 9 april staan onze sprekers Thomas Piessens van Techniek Nederland en Evan Willemsen van Croonwolter&dros klaar om u te informeren over deze belangrijke wetgeving. Evan Willemsen heeft al een aantal maanden praktijkervaring opgedaan met dit onderwerp en wil graag zijn kennis delen met collega’s uit de sector. Waar loopt u tegenaan? Waar moet u mee beginnen en waar moet u op letten? Tijdens het webinar kunt u live vragen stellen aan onze sprekers.
Meer informatie over de Informatieplicht Energiebesparing
P. Hoekwater B.V. is specialist in het ontwerpen, aanleggen, onderhouden en uitbreiden van elektrotechnische installaties.
Dat doen wij voor grote en kleine (industriële) bedrijven en instellingen zoals woningcorporaties.
Kiezen voor P. Hoekwater B.V. is kiezen voor:
→ één aanspreekpunt voor levering, plaatsing, controle en onderhoud
→ een vakkundig installateur met veel ervaring
→ een installateur die werk maakt van duurzame energie
→ maatschappelijk verantwoord ondernemen (P. Hoekwater is aangesloten bij Uw Duurzame Installateur)
P. Hoekwater BV helpt u graag verder.
Met vriendelijke groet,
Frans Sparnaaij
Hoekwater B.V.
F.A. Wentstraat 2a
1431 KZ Aalsmeer
Tel.: (0297) 324260
Email: [email protected]