(0297) 324260
Search
Close this search box.

Uitfasering van compact fluorescentielampen in Europa

bron: EW-Installatietechniek

Vanaf 25 februari 2023 mogen compact fluorescentielampen met steekfitting (CFLni) niet meer op de markt worden gebracht in de EU. Het is dus cruciaal voor installateurs en eindgebruikers om nu te kiezen voor een milieu- en energiebesparend alternatief.

Om klimaatverandering en gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur tegen te gaan, heeft de Europese Commissie besloten dat kwikhoudende en inefficiënte lampen dit jaar in de hele EU worden verboden. Als gevolg van het verbod zullen resterende voorraden snel worden verkocht, zodat vervangers moeilijk te vinden zullen zijn.

Op zoek naar alternatieven

Om zich op deze zaak voor te bereiden, moeten klanten naar alternatieven kijken, liefst zo snel mogelijk milieuvriendelijker. Het verbod geldt vanaf 25 februari voor februari 2023 voor: compact fluorescentielampen (CFL-ni), PL-S/PL-L/PL-C. Vanaf augustus 2023 geldt het verbod ook voor alle T5- en T8-fluorescentielampen (zoals TL-D) Het is zaak dat installateurs bij hun leverancier informeren over alternatieven die beschikbaar zijn. In de meeste gevallen is de conventionele TL-buis eenvoudig te vervangen door led.

Minus 117 miljoen kWh en 45,7 kiloton CO2

De totale besparing die met het verbod op de productie van fluorescentie PL-lampen en de overstap naar LED-verlichting wordt gehaald, is enorm. Voor Nederland betekent het bijvoorbeeld dat jaarlijks 117 miljoen minder kWh hoeft te worden opgewekt. Deze energiebesparing leidt tot 45,7 kiloton minder CO2-uitstoot. Alleen die besparing al is volgens Signify voldoende reden om te kiezen voor duurzamere LED-verlichting, zelfs als na de productiestop op 24 februari de traditionele fluorescentielampen bij detail- en groothandels tijdelijk nog uit voorraad leverbaar zijn.

Alternatieven

Totaalleverancier van professionele verlichtingsproducten Ledvance biedt verschillende opties voor de overstap van deze veelgebruikte lampen naar energiebesparende en toekomstbestendige oplossingen. Voor compact fluorescentielampen met steekfitting op C-VSA of compatibele E-VSA’s zijn LED lampen beschikbaar die een laag energieverbruik en lange levensduur bieden. Als er geen geschikte LED lamp is en er nieuwe installaties nodig zijn, bijvoorbeeld voor nieuwe projecten in kantoren, openbare gebouwen of horecatoepassingen, biedt Ledvance een breed scala aan innovatieve LED armaturen zoals Spots, wand- en plafondarmaturen en Downlights.

Ook Signify zorgt dat de schappen vol blijven met een uitgebreide reeks duurzame alternatieve LED-lampen en armaturen. Deze Philips PL LED-lampen voldoen uiteraard aan de EU-wetgeving, maar zijn bovenal 67% energiezuiniger dan fluorescerende lampen. Ze passen in de meeste bestaande vormen en maten armaturen, en gaan tot 30.000 branduren mee.

Over P. Hoekwater

P. Hoekwater B.V. is specialist in het ontwerpen, aanleggen, onderhouden en uitbreiden van elektrotechnische installaties.
Dat doen wij voor grote en kleine (industriële) bedrijven en instellingen zoals woningcorporaties.
Kiezen voor P. Hoekwater B.V. is kiezen voor:

→ één aanspreekpunt voor levering, plaatsing, controle en onderhoud
een vakkundig installateur met veel ervaring
een installateur die werk maakt van duurzame energie
maatschappelijk verantwoord ondernemen (P. Hoekwater is aangesloten bij Uw Duurzame Installateur)

Meer informatie
Wilt u meer weten over uitfasering van compact fluorescentielampen en de alternatieven hiervoor?
P. Hoekwater BV helpt u graag verder.

Met vriendelijke groet,
Frans Sparnaaij
Frans Sparnaaij
Hoekwater B.V.
F.A. Wentstraat 2a
1431 KZ Aalsmeer
Tel.: (0297) 324260
Email: [email protected]

Yoursite Full Service Webstudio

Yoursite Full Service Webstudio

Heeft u vragen?

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om uw vragen te beantwoorden.

Recente berichten

Sign up for our Newsletter

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Chat openen
Direct in contact komen? Klik dan hier!
Hallo,
Hoe kunnen wij u van dienst zijn!