(0297) 324260
Search
Close this search box.

Noodverlichting onderhoud, waarom eigenlijk?

Noodverlichting, vluchtwegverlichting en anti-paniekverlichting: soms kan het levens redden om de dingen in het juiste licht te zien. Alleen al daarom is noodverlichting allerminst een overbodige luxe en regelmatig onderhoud hoort hier ook bij.

Bouwbesluit 2012 en Arbowet

Het is namelijk niet alleen verplicht om noodverlichting aan te brengen in uw bedrijf; maar ook om deze correct te onderhouden. Zoveel werd wettelijk vastgelegd in Bouwbesluit 2012 en in de Arbowet. Deze wetgeving geldt voor grote, kleine, nieuwe én oude gebouwen. Bouwbesluit 2012 stelt immers dat alle noodverlichting moet voldoen aan de verlichtingseisen zoals die zijn vastgelegd in de NEN-EN 1838 normering. Deze normering stelt vast dat de noodverlichting moet voldoen aan bepaalde eisen met betrekking tot onder andere lichtsterkte, kleur en waar de noodverlichting geplaatst moet worden. Aan de hand van deze richtlijnen kan de gemeente het gebouw controleren en zal het niet nalaten om, indien nodig, sancties op te leggen.

Jaarlijks noodverlichtingsonderhoud

De verplichting tot de installatie van noodverlichting is dus nauw verbonden met de verplichting op de controle en het onderhoud ervan. Het is wettelijk verplicht om de noodverlichting één keer per jaar te laten controleren. Dit is volgens de inspectierichtlijnen ISSO 79 en NEN-EN 50172. Op deze manier voldoet u aan de wet die eist dat uw klanten, gasten en/of werknemers altijd en overal kunnen vluchten voor mogelijk gevaar. Dit is alleen mogelijk wanneer de noodverlichting correct wordt ingericht en indien hij correct functioneert.

Wat houdt het noodverlichtingsonderhoud in?

De functionaliteit van de noodverlichting wordt visueel nagekeken, zoals op eventuele beschadigingen, maar wordt ook technisch nagekeken. Een belangrijk punt hierbij is de accu die nodig is om noodverlichting te laten functioneren bij uitval van elektriciteit.
Bij het installeren en onderhouden van uw noodverlichting komt dus veel meer kijken dan men op het eerste gezicht zou verwachten. Daarom is het goed om dit over te laten aan erkende specialisten. Wilt u ook meer weten over de onderhoud van noodverlichting en de installatie ervan? Neem dan contact met ons op.

Yoursite Full Service Webstudio

Yoursite Full Service Webstudio

Heeft u vragen?

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om uw vragen te beantwoorden.

Recente berichten

Sign up for our Newsletter

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Chat openen
Direct in contact komen? Klik dan hier!
Hallo,
Hoe kunnen wij u van dienst zijn!