(0297) 324260
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Led buizen… neemt u de verantwoordelijkheid?

Led buizen - Lumosec - P. Hoekwater B.V.

Bron/Redactie: Paul Oudshoorn, Alex Oudshoorn
Website: www.lumosec.nl

Om diverse redenen worden er vrij grootschalig TL buizen vervangen voor LED buizen. Tegelijk roept dit allerhande vragen op. In dit artikel wil ik kort en krachtig antwoord geven op deze vragen.

Kan ik TL buizen gewoon vervangen voor led buizen?

Ja en nee. Er zijn twee type LED buizen. Het ene type levert een ‘overbrugger’ voor de starter mee zodat de led buizen in het armatuur met elektromagnetische ballast kunnen worden toegepast. Het andere type kunnen direct worden toegepast in armaturen met een elektronisch voorschakelapparaat zonder aanpassingen.

Is het verstandig om led buizen te plaatsen in TL armaturen?

Nee, zeker niet. Wanneer het VSA (voorschakelapparaat) blijft zitten blijft hier spanning op staan wat altijd verliezen, onnodige interferenties en warmte veroorzaakt en daarnaast extra energiekosten met zich mee brengt. Wanneer het VSA wordt verwijderd wordt het al een stuk veiliger en gaat u echt besparen. Echter hierbij vervalt de CE markering. Het armatuur zal dan opnieuw ter keuring moeten worden aangeboden.

Krijg ik evenveel licht terug?

Nee. Het TL armatuur is ontwikkeld voor TL buizen en hebben een lichtuitstraling van 360°. Wanneer de TL buis wordt vervangen voor een led buis ontstaat er een geheel andere lichtkarakteristiek. Na onderzoek is gebleken dat de lichtopbrengst tot wel 25% kan verminderen. Gaan de energiekosten daadwerkelijk naar beneden? Ja, de energiekosten zullen dalen. Echter bij gebruik van professionele en goedgekeurde led armaturen zullen deze energiekosten verder reduceren.

Krijg ik garantie als er iets fout gaat?

Nee, de fabrikant van het armatuur kan geen enkele garantie, claim of ondersteuning meer geven omdat het armatuur is aangepast. Hierdoor is de CE-markering vervallen. Kortom, het armatuur moet opnieuw gekeurd worden (ook EMC en LVD). Deze keuring wordt gedaan door een geaccrediteerde instelling zoals DEKRA of VSL. Let op!! De verzekering zal uw (brand) schade bij gebruik van led buizen in TL armaturen niet vergoeden!!

Kan ik via de EIA de investering van led buizen in 2017 opgeven als aftrekpost?

Alleen LED-buizen met een specifieke lichtstroom van ten minste 120 lm/W die zijn voorzien van een externe driver, komen voor EIA in aanmerking. Het betreft een systeem van een LED-buis gekoppeld aan een losse (externe) driver. De powerfactor van het systeem bedraagt ten minste 0,90. Let op: Voor code 210509 is sprake van een aftopping. Deze bedraagt maximaal € 20 per LED-buis.
Voorbeeld:
Voor uw kantoor schaft u 125 nieuwe LED TL-buizen aan met een lichtstroom van 2.200 lm en een verbruik van 18W, ofwel 122 lm/W en ook 125 losse voedingen (LED driver). De investeringskosten bedragen € 2.500. Het bedrag dat in aanmerking komt voor EIA bedraagt: 125 x € 20 = € 2.500. Het minimale bedrag dat u kunt melden, bedraagt € 2.500. Wanneer het berekende bedrag lager is dan € 2.500 komt de investering niet in aanmerking. (bron: RVO)
Led buizen - EIA - Lumosec - P. Hoekwater BV

Conclusie

Houdt er rekening mee dat led buizen alleen mogen worden gebruikt in led-buisarmaturen. Gaat u TL-armaturen retrofitten (voorzien van led buizen) dan wordt u de producent en bent u verantwoordelijk voor alle certificeringen, garanties en claims. Doet u dit niet dan heeft u een probleem als de handhaving langs komt. De controle op naleving van de warenwet is niet strikt zult u denken. Maar zodra zich een calamiteit voordoet zal de inspectie SZW (voorheen arbeidsinspectie) en/of een verzekeringsmaatschappij zeker nagaan of is voldaan aan alle geldende normen en voorschriften. Ook bij deze verzekeringsmaatschappijen is het bekend dat ombouwen en aanpassen van armaturen actueel is. Qua investering zijn led buizen zeker aantrekkelijk en zal de eindgebruiker hiervoor snel kiezen. Maar wees dan ook zo vriendelijk om dit artikel aan de eindgebruiker te laten lezen.
 

Over P. Hoekwater

P. Hoekwater B.V. is specialist in het ontwerpen, aanleggen, onderhouden en uitbreiden van elektrotechnische installaties.
Dat doen wij voor grote en kleine (industriële) bedrijven en instellingen zoals woningcorporaties.
Kiezen voor P. Hoekwater B.V. is kiezen voor:

→ één aanspreekpunt voor levering, plaatsing, controle en onderhoud
een vakkundig installateur met veel ervaring
een installateur die werk maakt van duurzame energie
maatschappelijk verantwoord ondernemen (P. Hoekwater is aangesloten bij Uw Duurzame Installateur)

Meer informatie
Wilt u meer weten over Led buizen of een vrijblijvende offerte aanvragen?
P. Hoekwater BV helpt u graag verder.
Met vriendelijke groet,
Frans Sparnaaij
Frans Sparnaaij
Hoekwater B.V.
F.A. Wentstraat 2a
1431 KZ Aalsmeer
Tel.: (0297) 324260
Email: [email protected]

Picture of Yoursite Full Service Webstudio

Yoursite Full Service Webstudio

Heeft u vragen?

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om uw vragen te beantwoorden.

Recente berichten

Sign up for our Newsletter

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Chat openen
Direct in contact komen? Klik dan hier!
Hallo,
Hoe kunnen wij u van dienst zijn!