Het aantal elektrische voertuigen op de weg is aanzienlijk toegenomen. Verwacht wordt, dat er in 2030 zo´n 1,9 miljoen elektrische voertuigen in gebruik zullen zijn. Op dit moment telt Nederland vijfenvijftigduizend openbare laadpalen. Geschat wordt dat in 2030 1,7 miljoen laadpalen nodig zijn om al die elektrische auto´s te kunnen opladen. Sinds maart 2020 stelt het kabinet het plaatsen van laadpalen aan ondernemend Nederland verplicht. P. Hoekwater B.V. helpt u graag hierbij.
Hieronder vertellen we wat deze verplichtingen voor uw bedrijf inhouden en of deze ook op u van toepassing zijn. En, misschien nét zo belangrijk: hoe kunt u voordeel behalen uit de geplaatste laadpalen?
Geldt deze maatregel ook voor u?
- Nieuwe bedrijfspanden met 10 of meer parkeervakken zijn verplicht minimaal 1 oplaadpunt te plaatsen;
- Bedrijfspanden die een ingrijpende renovatie ondergaan en die over 10 of meer parkeervakken beschikken, zijn ook verplicht minimaal 1 laadpaal te plaatsen.
Afhankelijk van de aard, de grootte en kosten van de renovatie is de aanleg van een laadinfrastructuur al dan niet verplicht;
- Voor reeds bestaande bedrijfspanden met 10 of meer parkeervakken zal er vanaf 2025 een wettelijke verplichting bestaan een laadinfrastructuur te installeren.
Valt uw bedrijf nu nog buiten deze wettelijke verplichting, dan tóch kan het voordeliger zijn nu mee te profiteren van de huidige subsidies en financieringsmogelijkheden.
Wat zijn de keuzemogelijkheden voor laadpunten?
De installatie van laadinfrastructuur is een aanzienlijke investering in de toekomst die niet zo een-twee-drie eventjes online geregeld wordt. Verschillende factoren spelen een rol bij de keuze tussen bijvoorbeeld één of wellicht meerdere, privélaadpalen, openbare laadpalen of snellaadstations.
- Een privé laadpunt wordt bij u, of een van uw medewerkers thuis geplaatst en u kunt kiezen uit een vast of los laadsnoer, een lader met een back-office systeem, dat mogelijkheden geeft tot verrekening met bijvoorbeeld de werkgever of de belastingdienst. Ook bestaat er de keuze uit een enkele of dubbele lader en zijn er verschillende installatiemogelijkheden, zoals plaatsing aan een bestaande muur;
- Een openbaar laadpunt vindt u bij grote winkelcentra of op publieke parkeerterreinen. Deze laadstations werken met een laadpas. U kunt uw nieuwe zakelijke laadpalen eenvoudig als openbaar laadpunt laten functioneren. Deze zijn geschikt voor alle typen elektrische voertuigen. Op deze manier kunt u uw investering sneller terugverdienen;
- Een snellaadpunt kan binnen 30 minuten tot 80% opladen, uitgaande van een lege accu. Klanten, bezoekers en medewerkers van uw bedrijf kunnen zo in korte tijd hun voertuigen opladen.
Hoe kunt u geld (terug) verdienen met uw laadstation?
Het voordeel van een laadpaal met laadpas is dat u uw klanten, bezoekers en medewerkers een laadservice kunt bieden, al dan niet tegen aangepast tarief. Plaatst u een snellaadpunt dan kan een elektrische auto al binnen 30 minuten tot 80% zijn opgeladen.
Gaat u gastgebruik toestaan, dan heeft u met bijgeleverde software inzicht in de verschillende kosten van het laden, de laadduur, het ladingstarief en tijdstip van het laden. En u kunt ervoor kiezen aangepaste tarieven in te stellen voor medewerkers, klanten of bezoekers om maximaal rendement te halen uit uw investering.
Aantrekkelijke subsidies en kortingen
De overheid en de gemeente heeft een breed pakket subsidies, die naast elkaar kunnen worden aangevraagd en zo duurzaamheid financieel interessant maken. Ter oriëntatie een kort overzicht welke subsidies en financieringen voor u van toepassing zouden kunnen zijn.
Gemeentelijke subsidies
Kiest u voor een openbaar toegankelijk laadstation, dan kan er afhankelijk van het regionale beleid subsidie door uw gemeente worden verleend.
Milieu investerings aftrek (MIA) en Vamil-regeling
Wanneer u een zakelijke laadpaal aanschaft kunt u op de MIA regeling aanspraak maken. Hiermee kunt u (indien deze wordt toegekend) tot 36% van het totale investeringsbedrag in mindering brengen op uw fiscale winst. Daarbij horen ook de kosten van installatie van uw laadinfrastructuur. Wilt u daarnaast uw wagenpark uitbreiden tot milieuvriendelijk rijden, dan kan ook voor de aanschaf van elektrische voertuigen een aanspraak op de MIA worden gemaakt. De Vamil-regeling biedt de mogelijkheid om 75% van uw investeringskosten af te schrijven en kan dus een liquiditeit- en rentevoordeel opleveren. U kunt dit zelfs op een willekeurig belastingjaar van uw keuze toepassen.
De overheid biedt voor ondernemers die willen overstappen op een elektrisch wagenpark, aantrekkelijke vrijstellingen en kortingen op bepaalde belastingen.
Heeft u interesse in een laadpunt of wilt u meer weten over de mogelijkheden? P. Hoekwater B.V. helpt u graag. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Over P. Hoekwater
P. Hoekwater B.V. is specialist in het ontwerpen, aanleggen, onderhouden en uitbreiden van elektrotechnische installaties.
Dat doen wij voor grote en kleine (industriële) bedrijven en instellingen zoals woningcorporaties.
Kiezen voor P. Hoekwater B.V. is kiezen voor:
→ één aanspreekpunt voor levering, plaatsing, controle en onderhoud
→ een vakkundig installateur met veel ervaring
→ een installateur die werk maakt van duurzame energie
→ maatschappelijk verantwoord ondernemen (P. Hoekwater is aangesloten bij Uw Duurzame Installateur)
Meer informatie
Wilt u meer weten over laadpalen en laadpunten?
P. Hoekwater BV helpt u graag verder.
Met vriendelijke groet,
Frans Sparnaaij
Hoekwater B.V.
F.A. Wentstraat 2a
1431 KZ Aalsmeer
Tel.: (0297) 324260
Email: [email protected]