(0297) 324260
Search
Close this search box.

Installateurs hebben belangrijke rol bij netinpassing en opslag zonne-energie

opslag zonne-energie

bron: InstallatieTotaal

De file op het elektriciteitsnet (netcongestie) is maatschappelijk niet meer weg te denken. De impact ervan is soms groot en overheid, netbeheerders en initiatiefnemers zetten alle zeilen bij. De markt verwacht hierin steeds meer advies van installateurs bij het ontwerp en de installatie van zonne-energiesystemen, signaleert Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Met een nieuwe handreiking kunnen installateurs klanten goed adviseren en actief meewerken aan het voorkomen van aansluitingsproblemen.

Zonnepanelen op dak

Installateurs krijgen steeds vaker vragen van klanten over een goede inpassing van (zonne-)energie-installaties op het elektriciteitsnet, al dan niet gecombineerd met energieopslag. Want kan de installateur ervoor zorgen dat hij de panelen zo aansluit dat netproblematiek zoveel mogelijk wordt voorkomen? RVO vroeg ISSO (kennisinstituut met vakkennis voor professionals in de gebouwde omgeving) de praktische ‘Handreiking energieopslag en netinpassing voor installateurs zonnestroom’ te maken. Met daarin oplossingen om de opgewekte stroom en het elektriciteitsnet zo goed en economisch mogelijk te benutten.

Waardevolle energie

Veel installaties voor zonne-energie wekken op dezelfde momenten energie op. Het aanbod van energie sluit daarom niet meer goed aan bij de vraag naar die energie. Dit betekent dat we waardevolle energie verliezen. De netten raken op piekmomenten overbelast. Hierdoor kunnen sommige installaties niet meer worden aangesloten op het net of niet meer leveren aan het net. Voor initiatiefnemers van (hernieuwbare) energieprojecten is het daardoor steeds lastiger om hun projecten aan te sluiten op het elektriciteitsnet.

Tips voor de installateur

RVO roept installateurs met de handreiking op om op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen, om zo hun rol te kunnen pakken bij de netproblematiek. De handreiking biedt installateurs de laatste informatie over veilige, duurzame en kwalitatieve zonnestroomsystemen:

  • Verschillende oplossingen om het bestaande net zo goed mogelijk te benutten. Denk hierbij aan het begrenzen van het vermogen (passief en actief) bij zowel verbruik van elektriciteit als teruglevering van niet gebruikte elektriciteit aan het net.
  • Gebruik, systeemkeuze en bepalen en vaststellen (dimensioneren) van energieopslag.
  • Tips voor de installatie van energieopslag, zoals het aanbrengen van bescherming tegen overspanning of onbalans tussen fasen.

Deze publicatie van RVO is onderdeel van het vernieuwde handboek ‘Zonne-energie’ voor installateurs. Dit handboek verschijnt in het najaar van 2022.

Meer spelers in het veld

Er zijn meerdere spelers in het energieveld die een belangrijke rol spelen bij de netproblematiek. Hoe houden de verschillende partijen de vaart erin om tot oplossingen te komen? RVO adviseert en begeleidt hen om toch zoveel mogelijk energieprojecten aan te kunnen sluiten. Want alleen focussen op de productie van hernieuwbare (duurzame) energie is niet voldoende. De gevolgen voor het energienet vragen evenveel aandacht. En de oplossingen hiervoor op korte termijn.

Om gemeenten te ondersteunen, organiseert RVO meerdere keren per jaar webinars en verdiepingssessies. Hier delen deelnemers hun kennis, ervaringen en praktijkverhalen. Zo leren wij van elkaar en komen we samen vooruit.

Wat gebeurt er nog meer?

RVO laat voor die andere spelers ook inspirerende rapporten en gidsen maken. Zoals het rapport ‘Aansluiting vinden voor zonne-energie’ specifiek voor gemeenten. En inspiratiegidsen voor initiatiefnemers voor installaties met verschillende omvang.

De Rijksoverheid kijkt daarnaast samen met de netbeheerders naar mogelijke wetswijzigingen. Met subsidies en fiscale voordelen stimuleert de Rijksoverheid innovaties en ‘marktrijpe’ oplossingen die zorgen voor minder netbelasting. Denk hierbij aan slimme oplossingen voor het opwekken en opslaan van energie.

Bron: RVO

 

De Home Power Station van Hager – Energie opslag is te bewonderen bij P. Hoekwater B.V.

Lees ook ons blog over de Home Power Station van Hager.

 

Over P. Hoekwater

P. Hoekwater B.V. is specialist in het ontwerpen, aanleggen, onderhouden en uitbreiden van elektrotechnische installaties.
Dat doen wij voor grote en kleine (industriële) bedrijven en instellingen zoals woningcorporaties.
Kiezen voor P. Hoekwater B.V. is kiezen voor:

→ één aanspreekpunt voor levering, plaatsing, controle en onderhoud
een vakkundig installateur met veel ervaring
een installateur die werk maakt van duurzame energie
maatschappelijk verantwoord ondernemen (P. Hoekwater is aangesloten bij Uw Duurzame Installateur)

Meer informatie
Wilt u meer weten over Zonne-Energie of de Hager Home Power Station?
P. Hoekwater BV helpt u graag verder.
Met vriendelijke groet,
Frans Sparnaaij
Frans Sparnaaij
Hoekwater B.V.
F.A. Wentstraat 2a
1431 KZ Aalsmeer
Tel.: (0297) 324260
Email: [email protected]

Yoursite Full Service Webstudio

Yoursite Full Service Webstudio

Heeft u vragen?

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om uw vragen te beantwoorden.

Recente berichten

Sign up for our Newsletter

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Chat openen
Direct in contact komen? Klik dan hier!
Hallo,
Hoe kunnen wij u van dienst zijn!