(0297) 324260
Search
Close this search box.

Domotica installatie – Het slimste huis van Nederland

het-slimste-huis-van-nederland

Het slimste huis van Nederland

Onder de rook van Schiphol staat misschien wel het slimste huis van Nederland. Elektrotechnisch installatiebedrijf P. Hoekwater B.V. uit Aalsmeer, realiseerde hier onlangs een indrukwekkende KNX-installatie. Indrukwekkend vanwege de omvang van het project, de koppeling tussen de e- en de w-installaties en de samenwerking met meerdere experts uit het veld. Maar ook omdat het systeem ‘schoonmoeder-friendly’ is opgeleverd. Werkelijk alles in deze woning met bijgebouwen is geautomatiseerd én eenvoudig bedienbaar.
Het woonhuis aan de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder kan nog net af met een 3×80 ampère aansluiting, maar lijkt qua omvang op een grootgebruiker. In de verdeelkasten schuilt een arsenaal aan schakel- en dimactoren, interfaces en besturingseenheden die de KNX-installatie vormen. Een woningautomatiseringssysteem met 182 bus-deelnemers en 4313 groepsobjecten voor in totaal 4 gebouwen en 34 kamers. Het stuurt de binnen- en buitenverlichting aan, de zonwering, de naregelingen van de verwarming, de IP-camera’s, de audio-video installaties en de intercom. Ook monitort en beveiligt het de elektriciteitsopwekking van de 600 zonnepanelen op de daken en geeft het inzicht in de energieopwekking en  het functioneren van de warmtepomp.

Domotica installatie - KNX-systeem
Het KNX-systeem stuurt de binnen- en buitenverlichting aan, de zonnewering, de naregelingen van de verwarming, de ip-camera’s, de audiovideo installaties en de intercom. En monitort en beveiligt het elektriciteitsopwekking en het functioneren van de warmtepomp.

Domotica installatie - De verdeelkasten herbergen een arsenaal aan schakel- en dimactoren, interfaces en besturingseenheden
De verdeelkasten herbergen een arsenaal aan schakel- en dimactoren, interfaces en besturingseenheden

Domotica installatie - Het woningautomatiseringssysteem telt 182 bus-deelnemers en 4.313 groepsobjecten
Het woningautomatiseringssysteem telt 182 bus-deelnemers en 4.313 groepsobjecten

Volautomatisch en superslimme domotica installatie

Op de twee centrale touchscreens is het hele systeem inzichtelijk. Hier kan men per ruimte de relevante functies zien, instellen en bedienen. Maar ook is het systeem te benaderen via smartphones en tablets. In elke ruimte geven tasters lokale schakel- en scene-opties. De zonwering – in de vorm van screens en rolluiken – wordt automatisch gestuurd door het KNX-weerstation, afgaand op de zonnestand, de lichtsterkte en de windrichting. De bewoners kunnen de led-verlichting schakelen, dimmen, in scenes afroepen en er de RGB-kleuren van aanpassen. Via de menuknop ‘ramen en deuren’ komt er een lijst in beeld van openstaande ramen en deuren. Staat er iemand voor de deur, dan popt er in het scherm een beeld op van de persoon die aanbelt. Via een andere knop zijn de hekken en de voordeur dan te openen.

Domotica installatie - IP-camera's
Zowel binnen als buiten wordt alles in de gaten gehouden met IP-camera’s

Domotica installatie - De twee centrale touchscreens tonen het hele systeem
De twee centrale touchscreens tonen het hele systeem

Toegang vergaand vereenvoudigd

De bewoners zelf krijgen toegang via een vingerscan. Een aanvullend elektronisch sleutelsysteem geeft de eigenaren de mogelijkheid om bezoekers voor korte of langere tijd toegang te verlenen tot een of meerdere van de 34 ruimtes in de woning. De audio- en videoapparatuur is per ruimte aan te roepen en te bedienen. Domotica installatie - vingerafdrukscanDe luchtbehandelingskast schakelt automatisch tussen verwarmen en koelen afhankelijk van de warmte-/koelvraag van de vloerverwarming. Voor de verwarming zorgt een warmtepomp in combinatie met een horizontale bodemcollector die in het park achter de woning ligt. Zelfs het vijverwater, de terrassen en de oprit zijn op afstand automatisch te verwarmen. Als de zonnepanelen meer dan 3×80 Ampère dreigen op te wekken, regelt KNX ze automatisch een stukje terug. Dreigt het energiegebruik de 3×80 Ampère te overschrijden, dan zorgt KNX dat niet-essentiële functies tijdelijk afschakelen.

 “Voor een goed systeem is samenwerking een must”

Samenwerking een must

Om deze immense domotica installatie te realiseren, riep directeur Frans Sparnaaij van P. Hoekwater B.V. de hulp in van diverse specialisten. Zo bouwde Elektro Internationaal de verdeelkasten, voerde Botman Sound&Vision de audio-/videosystemen uit, installeerde Van Dijk Korteland de w-installaties  gaf AVC Pro adviezen over de systeemintegratie en de KNX programmering en was het tekenwerk in handen van IJben Consulting. “Om een goed systeem op te leveren is samenwerking een must. Per project zoek je de beste partijen bij elkaar om aan de wensen van de klant te voldoen,” zegt Sparnaaij.

Het ultieme gemak van techniek door deze domotica installatie

Voor de woningeigenaar is het vooral belangrijk dat hij ook vanaf zijn werkplek in het buitenland de touwtjes van zijn woning in handen houdt en het systeem de veiligheid van zijn vrouw en kinderen borgt. “Ik wilde een systeem waarmee ik de komende dertig vooruit kan, dat betrouwbaar is en waarin alles in elkaar past. Bovendien moest deze domotica installatie ‘schoonmoeder-friendly’ zijn. Als zij op de kinderen past, moet ze snappen hoe de tv en de verlichting werkt. En dat is gelukt. Hier is echt het ultieme gemak van techniek gecreëerd.. Het mooie is dat we veel van tevoren konden en moesten plannen, maar dat er ook ruimte was voor creatieve oplossingen onderweg. Toen ik bij de eerste vorst mijn auto van de afrit zag glijden, bedacht ik pas dat opritverwarming wel handig zou zijn. Ook dat hebben we nu.”

Een van de vele handigheidjes: opritverwarming bij vorst
Een van de vele handigheidjes: opritverwarming bij vorst

In elke ruimte geven druktoetsen aan de wand lokale schakel- en scene-opties
In elke ruimte geven druktoetsen aan de wand lokale schakel- en scene-opties

Tekst: Astrid Zoumpoulis-Verbraeken
Fotografie: Arno Massee

Over P. Hoekwater

P. Hoekwater B.V. is specialist in het ontwerpen, aanleggen, onderhouden en uitbreiden van elektrotechnische installaties.
Dat doen wij voor grote en kleine (industriële) bedrijven en instellingen zoals woningcorporaties.
Kiezen voor P. Hoekwater B.V. is kiezen voor:

→ één aanspreekpunt voor levering, plaatsing, controle en onderhoud
een vakkundig installateur met veel ervaring
een installateur die werk maakt van duurzame energie
maatschappelijk verantwoord ondernemen (P. Hoekwater is aangesloten bij Uw Duurzame Installateur)

Meer informatie
Meer weten over domotica installatie?
P. Hoekwater BV helpt u graag verder.
Met vriendelijke groet,
Frans Sparnaaij
Frans Sparnaaij
Hoekwater B.V.
F.A. Wentstraat 2a
1431 KZ Aalsmeer
Tel.: (0297) 324260
Email: [email protected]

Yoursite Full Service Webstudio

Yoursite Full Service Webstudio

Heeft u vragen?

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om uw vragen te beantwoorden.

Recente berichten

Sign up for our Newsletter

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Chat openen
Direct in contact komen? Klik dan hier!
Hallo,
Hoe kunnen wij u van dienst zijn!